7 Bulan + 5 Bulan
Isnin, 10 Oktober 2016 • 10:43 PTG • 0 comments
Assalamualaikummm..
(mohon jawab bagi yg beragama islam..hehe)

mesti ada yg tertanya2 apa yg 7 bulan tu.. apa yg 5 bulan tu kan..
Ok..pada yg masih belum tau perkembangan yana..
Seronok nak share yg Yana dah sah bergelar isteri pada 11 March 2016..I am officially married to Mr Ruzaini Amerudin..Alhamdulillah..esok genap dah 7 bulan usia pernikahan kami..

ok.. yg 5 bulan tu pulak apa??

Ok..yang tu pulak..second good news..I'm officially pregnant 5 month..hehe..
Maaf sebab tak sempat nak share ngan my diaries tentang persiapan kahwin..insyaallah ada masa nanti kita update macam mana kita siapkan urusan tu ok..

Kalau sesapa yg nak baca kisah first time tau yang Yana pregnant tu..boleh baca kat blog lagi satu ni Rezeki Ramadhan 2016 blog ni buat special untuk update pasal my preparation for wedding n pasal baby..tapi sebab lupe email..lupe password..jadi kita update balik kat cni..hehe (mintak ampun)


Nak citer pasal baby sebenarnye ni

Sekejap je kan masa tu jalan..rasa macam baru je abis puasa..perasaan teruja pregnant first time tu masih terasa lagi..

Buku pink

First time check confirm pregnant tu kat private clinic je..tapi lepas tu kita bukak jugak buku pink atas nasihat doktor..jadi genap usia 2 bulan terus g bukak buku..Alhamdulillah..sebab bukak buku awal, so x de la kena marah ngan nurse..hehe (tips ni)

Check up baby every month

Untuk yg first time pregnant macam Yana, meyh nak bagi tau..untuk peringkat awal kandungan..check kandungan cuma akan dilakukan sebulan sekali je.. lepas cukup bulan nnt baru dia start kerap check..yg tu kite citer bile dah cukup bulan nanti la kan..hehe

Dari usia kandungan 2 bulan sampai la nak masuk 5 bulan ni..doktor kat klinik kesihatan cuma baru scan perot sekali je..waktu first bukak buku tu je..but depends jugak..ada yang kata klinik kerajaan tempat lain ada yg bila dah genap 5 bulan dah kerap scan setiap kali check up..(jangan tanya klinik mana ye..sebab kita pun xtau kat mana)

Harini macam2 jadinye..boleh plak masa g klinik tu, tarikh appointment tu silap tengok..haha..melawak sungguh..nurse tanya ngan muka pelik..appointment awak bukan minggu depan ke..Yana pon dengan blur2 muke..tanya..arini tarikh bape hari bulan??(arini 10/10/16) tarikh sepatutnye check up 17/10/16..gelak je la mampu..(nasib baik nurse ok..dia tanya nak teruskan atau nak datang balik minggu depan) dan jawapannye..of coz la teruskan je arini..saya ni berkomitmen kerja..

Mengikut report pada buku merah tu..sepatutnye Yana kena minum air gula khamis minggu lepas..nak tau sebab apa..
Sebab dah melantak tak hingat donia..sampai naik berat 2 kg lebih..

Berat turun masa pregnant

Check arini..disebabkan takut berat naik lagi..punya la nakal..bila nurse suruh timbang..n nurse tanya berapa berat..slumberr je jawab 63 (berat sebenar 64.2kg) biasanye diorang akan refer berat bulan lepas untuk dibandingkan..disebabkan kepandaian yg teramat..yana x tengok pon berat yg bulan lepas punya..jadinye..hadap je la nurse sekejap lagi ye..

Setiap kali check biasanye akan amik urine test ngan blood sample..tapi tak tau kenapa kali ni xde cucuk jari amik darah (dan mulut pun tak gatal nak tanya..sebab takut jarum benonye)

Masuk bilik check up

OK bermula la kisah di dalam bilik check up..

Nurse mintak baring untuk check heart beat baby..bukan main lama lagi nurse tu dok main microphone tu atas perot..rupenye tak jumpa tempat baby bertapa..hehe..
Macam yg bulan lepas jugak..nurse cakap baby active sangat..xsempat nak bagi tau bunyi heart beat kat mummy dia..baby dah lari dulu..
Tapi harini, setelah puas nurse tu cari n cari..last2 nurse cakap..hah..jumpe pon..total bacaan 158..which is normal la kot..sebab heart beat baby ni dia lagi laju dari jantung orang dewasa kalau tak silap la (kalau salah sila betulkan)

Settle check heart beat baby..masa utk nurse tengok report mummy plak berat badan, blood pressure n so on..jadi..soalan yg pertama n terakhir utk hari ni dalam bilik check up ialah..kenapa berat awak turun banyak sangat ni..dan aku(gelak je la mampu)

Refer Dr

OK siap soal jawab ngan nurse..nurse hanto kena masuk bilik doktor.. (for ur information, doktor kat klinik kesihatan cuma dapat jumpa bila ada problem dengan kandungan, serius kes atau nak buat scan sahaja..hal2 lain doktor tak layan)
Dalam hati dah excited..Yes! Doktor nak scan baby..masuk je bilik doktor..
Sekali lagi benda yg sama di tanya..kenapa berat awak turun banyak sangat..dan aku pon berhuhu..dah settle soalan dan berhuhu dengan doktor..
Konon request la kat doktor..nak scan baby boleh tak..Doktor cakap scan nanti dlu..sekarang kita cuma akan monitor je dlu (hancur punah harapan nak tengok baby tadi)

Scan baby

Harini nak puaskan hati Encik Husband yang sangat excited nak tengok anak dia kat dalam tu..lepas je g check up kat klinik kesihatan terus g private klinik..untuk scan baby sahaja..

Ada yg cakap x elok scan baby selalu..tapi sejauh mana kebenaran tu..Wallahualam..
Actually orang dulu2 yang selalu cakap benda ni..(tak tau kenapa yg x elok tu)
Nak cakap selalu g scan tu macam tipu..macam yana cakap tadi la..g klinik kesihatan tu, sekali je doktor scan baby kite..

End up, pergi la Klinik Kita ( kat Bandar Tun Hussein Onn) untuk scan baby..
dapat la gambo ni dari doktor

yg bulat sebelah kiri tu kepala dy..yg dekat ngan tulisan 19w1d tu kaki dy..baby dah ckup sifat cuma belum matang lagi je

Lepas scan tu, happy kemain daddy dia tengok anak dia active sangat bergerak kat dalam tu..sikit pon x benti..patut pon mummy rasa macam ada rama2 dok dalam perot je..rupenye anak mummy ni x dok diam kat dalam..
daddy cakap, baby tengah main tangkap buih belon dalam perot..haha..
Doktor nak check gender langsung x dapat sebab baby x dok diam..kaki tangan dok bersilat kat dalam..
Alhamdulillah..yg gembiranye baby dah sempurna..doktor cakap baby xde masalah..cuma kedudukan baby songsang..doktor cakap jangan risau sebab baby masih kecik..dia masih main pusing2 kat dalam..
Tapi yg paling x best dengar doktor cakap..uri kat bawah..sepatutnye uri dah naik..n untuk sedapkan ati jugak..doktor cakap xpe..tunggu dalam 3 4 minggu untuk uri tu naik atas..sebab kalau uri tak naik..kena beranak operation.. ok dah rasa nak nangis bile dengar operation tu..

harap2 dalam 2 3 minggu ni baby yg baik n aktif ni bawak uri tu naik atas n pusing badan ikut arah yg betul..

(Kalau x scan arini kat klinik private mesti xkan tau apa masalah)

Last one..doktor suggest untuk buat 4D scan untuk tengok muka baby, n gender baby..tapi kena tunggu banyak minggu ckit..bila baby dah besar..baru jelas ckit..

Bila balik dari klinik..my husband tak habis2 senyum bila ingat anak dia lincah kat dalam tu..bayangkan sampai dah balik umah pon baby masih aktif bergerak..boleh rasa tau (rasa ada benda gerak2 dalam perot n rasa macam belon buih tu letop2 dalam perot..sebenarnye tu la gerakan baby)

Perasaan dapat tengok anak sendiri dalam perot sendiri tu memang tak dapat dibayangkan betapa gembiranya hati seorang ibu, ditambah pulak dengan rasa gerakan si kecik ni..

Ponteng kerja arini pon terasa berbaloi-baloi..

OLD
This owner ♥
Thank for viewing


Welcome

width="180" height="60">
Assalamualaikum. Welcome to My world! Leave me a nice talk at my cbox
Mood : I need him
Status : New Blogskin

Borak2 jom ♥
I need your stepfoot

Awesome people ♥
Thanks for following me

Credits ♥

Basecode:Masterly Elmo
Template:Izyanyancinnamon
Other help:B L O G S K I N
Best View:Google Mozilla
Owner blog: Yana Rosle