7 Bulan + 5 Bulan
Isnin, 10 Oktober 2016 • 10:43 PTG • 0 comments
Assalamualaikummm..
(mohon jawab bagi yg beragama islam..hehe)

mesti ada yg tertanya2 apa yg 7 bulan tu.. apa yg 5 bulan tu kan..
Ok..pada yg masih belum tau perkembangan yana..
Seronok nak share yg Yana dah sah bergelar isteri pada 11 March 2016..I am officially married to Mr Ruzaini Amerudin..Alhamdulillah..esok genap dah 7 bulan usia pernikahan kami..

ok.. yg 5 bulan tu pulak apa??

Ok..yang tu pulak..second good news..I'm officially pregnant 5 month..hehe..
Maaf sebab tak sempat nak share ngan my diaries tentang persiapan kahwin..insyaallah ada masa nanti kita update macam mana kita siapkan urusan tu ok..

Kalau sesapa yg nak baca kisah first time tau yang Yana pregnant tu..boleh baca kat blog lagi satu ni Rezeki Ramadhan 2016 blog ni buat special untuk update pasal my preparation for wedding n pasal baby..tapi sebab lupe email..lupe password..jadi kita update balik kat cni..hehe (mintak ampun)


Nak citer pasal baby sebenarnye ni

Sekejap je kan masa tu jalan..rasa macam baru je abis puasa..perasaan teruja pregnant first time tu masih terasa lagi..

Buku pink

First time check confirm pregnant tu kat private clinic je..tapi lepas tu kita bukak jugak buku pink atas nasihat doktor..jadi genap usia 2 bulan terus g bukak buku..Alhamdulillah..sebab bukak buku awal, so x de la kena marah ngan nurse..hehe (tips ni)

Check up baby every month

Untuk yg first time pregnant macam Yana, meyh nak bagi tau..untuk peringkat awal kandungan..check kandungan cuma akan dilakukan sebulan sekali je.. lepas cukup bulan nnt baru dia start kerap check..yg tu kite citer bile dah cukup bulan nanti la kan..hehe

Dari usia kandungan 2 bulan sampai la nak masuk 5 bulan ni..doktor kat klinik kesihatan cuma baru scan perot sekali je..waktu first bukak buku tu je..but depends jugak..ada yang kata klinik kerajaan tempat lain ada yg bila dah genap 5 bulan dah kerap scan setiap kali check up..(jangan tanya klinik mana ye..sebab kita pun xtau kat mana)

Harini macam2 jadinye..boleh plak masa g klinik tu, tarikh appointment tu silap tengok..haha..melawak sungguh..nurse tanya ngan muka pelik..appointment awak bukan minggu depan ke..Yana pon dengan blur2 muke..tanya..arini tarikh bape hari bulan??(arini 10/10/16) tarikh sepatutnye check up 17/10/16..gelak je la mampu..(nasib baik nurse ok..dia tanya nak teruskan atau nak datang balik minggu depan) dan jawapannye..of coz la teruskan je arini..saya ni berkomitmen kerja..

Mengikut report pada buku merah tu..sepatutnye Yana kena minum air gula khamis minggu lepas..nak tau sebab apa..
Sebab dah melantak tak hingat donia..sampai naik berat 2 kg lebih..

Berat turun masa pregnant

Check arini..disebabkan takut berat naik lagi..punya la nakal..bila nurse suruh timbang..n nurse tanya berapa berat..slumberr je jawab 63 (berat sebenar 64.2kg) biasanye diorang akan refer berat bulan lepas untuk dibandingkan..disebabkan kepandaian yg teramat..yana x tengok pon berat yg bulan lepas punya..jadinye..hadap je la nurse sekejap lagi ye..

Setiap kali check biasanye akan amik urine test ngan blood sample..tapi tak tau kenapa kali ni xde cucuk jari amik darah (dan mulut pun tak gatal nak tanya..sebab takut jarum benonye)

Masuk bilik check up

OK bermula la kisah di dalam bilik check up..

Nurse mintak baring untuk check heart beat baby..bukan main lama lagi nurse tu dok main microphone tu atas perot..rupenye tak jumpa tempat baby bertapa..hehe..
Macam yg bulan lepas jugak..nurse cakap baby active sangat..xsempat nak bagi tau bunyi heart beat kat mummy dia..baby dah lari dulu..
Tapi harini, setelah puas nurse tu cari n cari..last2 nurse cakap..hah..jumpe pon..total bacaan 158..which is normal la kot..sebab heart beat baby ni dia lagi laju dari jantung orang dewasa kalau tak silap la (kalau salah sila betulkan)

Settle check heart beat baby..masa utk nurse tengok report mummy plak berat badan, blood pressure n so on..jadi..soalan yg pertama n terakhir utk hari ni dalam bilik check up ialah..kenapa berat awak turun banyak sangat ni..dan aku(gelak je la mampu)

Refer Dr

OK siap soal jawab ngan nurse..nurse hanto kena masuk bilik doktor.. (for ur information, doktor kat klinik kesihatan cuma dapat jumpa bila ada problem dengan kandungan, serius kes atau nak buat scan sahaja..hal2 lain doktor tak layan)
Dalam hati dah excited..Yes! Doktor nak scan baby..masuk je bilik doktor..
Sekali lagi benda yg sama di tanya..kenapa berat awak turun banyak sangat..dan aku pon berhuhu..dah settle soalan dan berhuhu dengan doktor..
Konon request la kat doktor..nak scan baby boleh tak..Doktor cakap scan nanti dlu..sekarang kita cuma akan monitor je dlu (hancur punah harapan nak tengok baby tadi)

Scan baby

Harini nak puaskan hati Encik Husband yang sangat excited nak tengok anak dia kat dalam tu..lepas je g check up kat klinik kesihatan terus g private klinik..untuk scan baby sahaja..

Ada yg cakap x elok scan baby selalu..tapi sejauh mana kebenaran tu..Wallahualam..
Actually orang dulu2 yang selalu cakap benda ni..(tak tau kenapa yg x elok tu)
Nak cakap selalu g scan tu macam tipu..macam yana cakap tadi la..g klinik kesihatan tu, sekali je doktor scan baby kite..

End up, pergi la Klinik Kita ( kat Bandar Tun Hussein Onn) untuk scan baby..
dapat la gambo ni dari doktor

yg bulat sebelah kiri tu kepala dy..yg dekat ngan tulisan 19w1d tu kaki dy..baby dah ckup sifat cuma belum matang lagi je

Lepas scan tu, happy kemain daddy dia tengok anak dia active sangat bergerak kat dalam tu..sikit pon x benti..patut pon mummy rasa macam ada rama2 dok dalam perot je..rupenye anak mummy ni x dok diam kat dalam..
daddy cakap, baby tengah main tangkap buih belon dalam perot..haha..
Doktor nak check gender langsung x dapat sebab baby x dok diam..kaki tangan dok bersilat kat dalam..
Alhamdulillah..yg gembiranye baby dah sempurna..doktor cakap baby xde masalah..cuma kedudukan baby songsang..doktor cakap jangan risau sebab baby masih kecik..dia masih main pusing2 kat dalam..
Tapi yg paling x best dengar doktor cakap..uri kat bawah..sepatutnye uri dah naik..n untuk sedapkan ati jugak..doktor cakap xpe..tunggu dalam 3 4 minggu untuk uri tu naik atas..sebab kalau uri tak naik..kena beranak operation.. ok dah rasa nak nangis bile dengar operation tu..

harap2 dalam 2 3 minggu ni baby yg baik n aktif ni bawak uri tu naik atas n pusing badan ikut arah yg betul..

(Kalau x scan arini kat klinik private mesti xkan tau apa masalah)

Last one..doktor suggest untuk buat 4D scan untuk tengok muka baby, n gender baby..tapi kena tunggu banyak minggu ckit..bila baby dah besar..baru jelas ckit..

Bila balik dari klinik..my husband tak habis2 senyum bila ingat anak dia lincah kat dalam tu..bayangkan sampai dah balik umah pon baby masih aktif bergerak..boleh rasa tau (rasa ada benda gerak2 dalam perot n rasa macam belon buih tu letop2 dalam perot..sebenarnye tu la gerakan baby)

Perasaan dapat tengok anak sendiri dalam perot sendiri tu memang tak dapat dibayangkan betapa gembiranya hati seorang ibu, ditambah pulak dengan rasa gerakan si kecik ni..

Ponteng kerja arini pon terasa berbaloi-baloi..
Hey!! im already 21st on 3rd august!!!
Jumaat, 8 Ogos 2014 • 2:12 PG • 0 comments
hahaha...gelak jahat!!
assalamualaikum..

dah tua dah yana rupanya..(bunyi macam x sedar diri je) alamak!!
actually xde benda yg special pun tentang birthday ni melainkan potong kek.. ade org wish.. pastu umur genap..tu je..
tapi tahun ni special sikit dari tahun2 yang sebelum ni..
kalau tahun lepas adalah hari jadi yg paling sedih..
tahun lepas hari jadi yana, tepat jam 12 malam..air mata yana non stop keluar..
sebab kecewa yg amat sangat dengan kejadian beberapa hari sebelum tu..
masa tu yana ada dekat genting highland p jalan2 tengok movie ngan member..
katanya x nak bagi yana tension sangat..last2 air mata juga yg kuar akibat kecewa dengan seorang lelaki..
haiyooo..
tp tahun ni punya birthday..24 jam tersenyum..cik abang ade depan mata..non stop wish happy birthday..dari seminggu sebelum lagi..katanya hari2 pun yuyunk punye birthday ok..so, hari2 pun nak wishh..
oo..awak ni memang buat lawak la..

one day before birthday..encik buahati dah off  dulu..
so, dy tunggu yana balik kerja..eh..ade kek la..

eh!!ni sape punye kek sebenarnye ni??
ok..ni la encik buahati kite ngan kawan kerja yana yg paling sewel..azi

ok..jangan la terkejut siapa dan kenapa ada budak laki tu..
ni staff giordano jugak..nama dy ammar..act potong sekali ngan dy..sebab b'day dy seminggu sebelum yana punye b'day
happy team..

macam kena paksa makan..
 permintaan a.k.a hajat tertunai jugak..hajat apa tu??macam besar sangat je kan..
hajat nak pegi ke A famosa..kenapa A Famosa..haha
ok..ni la satu2 nya tempat yg yana teringin sangat nak pegi tapi x pernah dapat pegi..
akhirnya tahun ni..berjaya jugak jejakkan kaki ke ctu..
thanks sayang..sebab bawak jugak..n layankan je buah hati awak ni..

apa yg best sgt dengan a famosa tu..
act xde ape yg menarik pun..just masuk water theme park dy je..
dr tgh ari smpi ke petang..berendam je la kerjanya..
sampai kan dy panggil yana badak air..(kuang aja' itu orang)

ok..kejadian yg sangat best ialah:
enset yana yang nokia tu..yana bawak masuk dalam air..
act over confident enset x masuk dalam locker tapi masuk dalam plastik ikat dengan getah pastu sumbat dalam poket seluar..pastu terjun dalam air..

5 minit awal..
check phone..angkat still ok..masih x masuk air walau setitik pun..

30 minit kemudian..
angkat plastik..wah!!air dah bertakung oiiiii!!enset aku dah berendam dengan air!!
dalam hati : (abisla jahanam enset tu)
encik buahati: yuyunk..errrrrr (krikk krikk)
yana : (muka selamber walaupun dalam hati dah rasa nak nangis) syg..bukak plastik tu buang air..enset dah berendam..

ok..air dah berjaya di buang..cabut bateri..wah..ade air la kat bateri tu..cam menarik je..

kau ingat enset kau Z10??boleh berendam dengan air..

lepas cabut bateri buang air dy..kibas2 ckit..pastu cuba la try on..

(segala doa baca supaya enset tu hidup)
button on di tekan..
cingggggg!!
hah..x menyala?! tekan lagi..tekan lagi dan lagi..

(hoi..enset tu dah x boleh hidup dah..x yah tekan lagi..kau pun tau dy masuk air)

ok..say la bye2 to nokia lumia saya..

kerana x nak rosakkan mood holiday kat a famosa..dengan selamber yana cakap kat encik buahati

yana : sayang, kita simpan je la dulu enset ni kat dalam loker..kita main air dlu..nanti baru fikir macam mana nak buat..
encik buahati : yuyunk..enset tu kena jemur baru dy kering..
yana : xpe..biar je..xkan nak habiskan masa dengan jemur fon plak..

hah..boleh macam tu..walaupun masa tu muka encik buahati tu dah terkejut teruk dah..tapi di ikutkan je..b'day girl la katakan..

ok..nak citer ape yg menarik kat A Famosa waterpark ni..

yg menarik nye dy banyak water slide la..baru extreme katanya..uji ketakutan tu..
ok..yg paling adventure n yg paling korang patut cuba kat cni..




nama slide: big ice cream..
tahap ketakutan dy: tahap kritikal
genre: seram/mencabar
bahan2: penukul, jantung
cara2: lepas dah turun dari slide ni..make sure korang ketuk masukkan balik jantung korang yg dah nak terkeluar tu

ok..yang ni je paling teringat2 bila dah balik..haiyooo..seram dy tidak terkata..
tapi kalo nak naik ni..make sure korang ade 4 org..lebih x boleh..kurang pun x boleh..ok dah cukup la berceloteh tu..
sorry gambar tak banyak plus x ada pon...gara2 phone dah masuk air..
bye2..
assalamualaikum...

Graduation Moment
Rabu, 30 April 2014 • 10:18 PG • 0 comments
Assalamualaikum..mownink2..

Post kali ni..yana x nak membebel banyak2..just nak masukkan gmbr je..
disebabkan gambar agak banyak..korang pandai la tengok dalam pinterest yana ye..jap g yana bagi link..
jangan lupe follow ye..
My kesayangan..mama n ayah..lalala..ok..macam pasu bunga berdiri pun ada..penuh ngan bunga dekat yana..hoho



ok..agak2 korang la..gambar dalam ni yana kenal sume ke??mestilah x kan..
jom yana kenal kan ngan beberapa org yg yana kenal je..

barisan pertama:  Tya (Si tudung biru pink), sebelah tya tu Badrul Nazrin, sebelah bad tu Rahmat Rizwan, then, Eddy..lepas Eddy tu Hafiz Korenza, dua orang sebelah hafiz tu..mestilah xkenal..lepas dua orang tu, yg sblm gadis berambut pendek tu nama dy Arafat

tercari2 mana yana??hah..yana nyorok belakang Hafiz KOrenza..wiki wiki.. :P

ok..yang budak kecik ni..korang tau  kan sape..dah banyak kali yana introduce budak ni kat korang kan..
budak ni hyper active ckit bile dapat gula2..haha..
nama dy tya (klik link tu)..ok, she's the best ever bestie that i had..paling banyak besabar ngan yana..wihuuu.. mula2 gaduh sama2, pastu nangis sama2, jadi kawan ke hulu ke hilir sama2,pastu wat projek ke mana2 pon bersama, then finally we graduation together!! Congratz sayang..


ok..ni gambar kumpulan wondergirls..haha..wondergirls la sangat bile tetiba terselit huzil ashraf di ctu..
baiklah gambar yang terakhir ni adalah gambar kite2 je a.k.a classmate yg paling rapat..
kalo nak kata BUDDIES pon ye jugak kot.. "kami buddies x kan terpisah"
ni la kelompok yang masih together2 sehingga ke graduation..
ok barisan depan sekali yang paling cun cute tu nama dy BOBO (bukan nama sebenar) nak kenal?? nah link Bobolog'Story n fb Bblps Bvixy
next to Bobo is MEK( juga bukan nama sebenar) nama dy zaty,cantik?tekejut mana dapat nama mek tu?? dy bukan org kelantan, nak tau p tanye sndri..ni fb dy Zack Zati
then si kecik comel tu..tau dah sape kan..lagi sekali yana bagi link ye.. DEKTYA belogspot n fb Athirah Carelink
cik mek molek yg bertudung biru sebelah yana tu..is my twin, ni Ada..nama sebenar Rabiatul Adawiyah binti Azman..b'day kami 3 Ogos 1993..sama kan2..ok..bukan adik badik berdasarkan nama ayah kami berbeza..nah fb dy Are'tul Adania
ok next, yang bertudung pink kat belakang tu..yg sengih comel tu nama dy Qila..dy antara bestie yana yg agak rapat sebelum ni..ok nah fb dy Nur Aqilah n dy punye blog Le Petite Fleur
ok last n the only one man in diz picture is..Huzil Ashraf..the paling bising man in the class..ok kalau dy xde..confirm sunyi sepi..ni fb dy Huzil Ashraf













ok..nak tengok gambar lagi..klik link bawah ni ye..

http://www.pinterest.com/barbierosee/its-my-day/

It's My CONVO DaY!!!
Sabtu, 26 April 2014 • 11:32 PTG • 0 comments
Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah kerana masih di beri kesempatan untuk terus bernafas dan terus mengupdate blog yang dah bersarang spider di pink punye kertas dinding ni..
Harini tetibe rasa nk ngupdate blog yg sememangnye xfamous ni..setelah bersarang spider sekian lama..
agak terperanjat kucing bila tengok pageview.. masih ada yg sudi bukak blog kite ni..

sempat la singgah blogger yang yana rindu tu..sempat la conteng kat ruang komen.. n yang x kena conteng tu mungkin x tau nak conteng ape kot..hihi..
xpe2..nanti kalo ade idea yana melalut la kat dlm korang punye ruangan komplen tu ye..eh komen la..haha

ok sudah la sudah..dari merepek dan terus merepek..mari kite meneruskan tujuan utama karangan kita pada hari ini..
Hari ini dalam sejarah hidup yana, 26/4/2014 bersamaan dengan hari sabtu..hasil selama 3 tahun yana belajar, ulang alik g kolej, nek turun komuter yang terlalu laju dari kajang ke kl sentral, kelam kabut menyiapkan assignment, belajar itu ini dalam perisian komputer dan akhirnya..

Alhamdulillah hari ini dan akhirnya yana berjaya menggengam sijil Diploma Rekabentuk Grafik walaupun mungkin hasil keputusannya tidak la terlalu mampu untuk dibanggakan..tapi itulah hasil yang yana mampu bagi atas usaha dan idea yana sendiri.

Thanks sangat pada mereka yang sudi datang untuk meraikan my graduation day, (my family) : mama, ayah, kak liza, kak ina, abg zaid, adik, n all my nephews..




walaupun encik buah hati saya xdapat nak hadirkan diri harini sebab xdapat nak cuti kerana urusan kerja, still wanna dedicate the greatest thanks for ur greatest wishes n thanks for ur helping on my project day n sudi temankan on my rehearsal day,n to my sahabat nabila thanks untuk wishes walaupun x dapat datang, xpe, yang penting kau x lupe..

n x lupe untuk my special bestie Athirah Carelink n all my girlfriend n all my collegemate..
CONGRATS TO BOTH OF US!! FINALLY WE DESERVE IT!!
Thanks a lot to every moment that we share together..ketawa, bermanja, bergaduh, menangis, bergurau, sume ni adalah kenangan kite, kisah kita, cerita kita, thanks a lot sebab pernah menjadi warna dalam hidup yana..

Sudi lah menjamah juadah yang yana sediakan untuk korang yang sudi berblog walking dan membaca kisah yana yang merepek ni..
Hanya gambar je yang mampu nak share ngan korang sume..












ENJOY2 DI EVENT JOM PHOTO
Rabu, 25 September 2013 • 5:39 PTG • 0 comments
Assalamualaikum..
Hah..macam biasa la intro kan…Hai followers, hai bloggers, hai reader..pe habaq??sihat dok??hope sume sihat2 k..Kalo sakit tu segeralah makan ubat ya..ubat mmng x sedap..tapi tetap kena makan supaya cepat sembuh..
Diz week yana agak kesibukan sikit..(haish yana ni memanjang sibuk je kan..bila nak free ntah)
Ok..minggu lepas sibuk dengan kerja2 Jom Photo event by  abg Eddie Putera..Hari event berlangsung..yana sepatutnya as usher..Tpi memandangkan sorang lagi usher xdapat datang..Yana ditugaskan untuk jaga bahagian registration..handle by kak Maziah
Special thanks dedicate to Abg Hilman as president of Durianz Republic..Dy yg offer utk yana jadi krew on that day..Alhamdulillah.. Event yg berjalan dari pagi sampai ke petang berjalan dengan lancar..
Ramai fotografer yang hadir pada hari event..
Sempat la yana jumpa dengan beberapa orang abg2 fotografer yang hebat2 yang sebelumnya yana sempat kenal melalui laman social facebook je tanpa bersua muka..Thanks sudi tegur yana..kalo x mesti x pernah jumpa sampai ke hari ni kan..
Yang x pernah kenal n kenal pada hari event pun ade..Sorry la agak selamber pada hari event..sebab itu memang cara saya..i luv to being my self..enjoy on event menyebabkan rasa penat akibat kurang tidur tu sedikit hilang..
Yang lama x jumpe n jumpe pada hari event pun ade..terasa macam reunion dengan fotografer pulak kan..hihi..
Thanks to abg fotografer yg sempat merakamkan kegilaan yana pada hari event..
N x lupe nak say thanks juga pada yang sempat mengata yana kat belakang tu ye..dalam x sedar..anda sedang menambahkan pahala saya..thanks kerana sedar akan kewujudan saya..sorry la..saya sikit pon xsedar kewujudan awak.. J
Ok..cukup la membebel kan.. Macam biasa..kite layan gambar je la ye..gambar ni sume dari abg fotografer yg hadir pada hari event..macam biasa la kan..kat bawah tu akan ada kredit utk pemilik camera yg menembak saya pada hari event..

Thanks guys :D
Fotog by Hamizan Ahmad
Fotog by Jalaludin Gazally
Fotog by Jalaludin Gazally



Fotog by Jalaludin Gazally
Fotog by Jalaludin Gazally

Bergambar dengan abg Adiezie Aziz Fotog by Phoţographer Nikonia

Wif my sis Azlyn Nureman Fotog by Phoţographer Nikonia

Wif abg Phoţographer Nikonia n abg Adiezie Aziz Fotog by Wolf A'pire

Wif rakan seperjuangan Nur Liyana Aziz Fotog by Wolf A'pire

Wif abg botak hihi..OMG jangan crop rambut saya..hahaha
Fotog by Agung Photography

Minx penumbuk abg Wolf A'pire
Snap by Ucu Zaim clickerz

Wif part of crew n participants..
Capture from Agung Photography camera..xtau sape yg snap sbb Agung nye ada dalam gambar..huhu..

Wif abg2 fotografer Phoţographer Nikonia , abg Wolf A'pire n abg Adiezie Aziz

Gambar Syok sendiri katanye wif 3 abg botak.. Snap by Rulhelmi Nordin

Dah start sewel dah..Fotog by Rulhelmi Nordin

Wif abg Wolf A'pire
Snap by Ucu Zaim clickerz

Wif legend Pa Pa Din

Alamak silau la plak dalam ni..hihi..
Fotog by Shutter Malaya a.k.a En Miezter

Fotog by Dee Galeri

Wif abg fotog yang x jemu snap gambar yana abg Jalaludin Gazally

Ok...dah abis..lompat!!!yeaaahhhhh..
Fotog by Jalaludin Gazally
Ok..abis dah..semoga berjumpa lagi..thanks sudi singgah..Salam

-XOXO-    
YANA ROSLE


OLD
This owner ♥
Thank for viewing


Welcome

width="180" height="60">
Assalamualaikum. Welcome to My world! Leave me a nice talk at my cbox
Mood : I need him
Status : New Blogskin

Borak2 jom ♥
I need your stepfoot

Awesome people ♥
Thanks for following me

Credits ♥

Basecode:Masterly Elmo
Template:Izyanyancinnamon
Other help:B L O G S K I N
Best View:Google Mozilla
Owner blog: Yana Rosle